Ramla på en Sambuca och springa för fri kärlek

Glitter, blommar och kärlek. En stor upplåst ko i regnbågens alla färger. En tisdagskväll i slutet av juli. Vi befinner oss på det stora grönområdet utanför Sjöfartsmuseet i Stockholm. På scenen spelas discomusik från nittiotalet. ”I den här låten nämner de mitt namn” säger lillasyster som är med mig som maskot. Hon jobbar en knapp kilometer bort och har skyndat sig hit efter arbetsdagens slut. Vi har mätt vårt blodsocker hos några diabetessjuksköterskor. Alla stickor var på väg att blåsa bort, det är en blåsig kväll. Loppet som ska springas är Run for Pride. Man kan välja mellan att springa fem kilometer (Happy Runner) eller tio kilometer (Running Diva), men man behöver inte välja i förväg utan kan känna efter under loppet. Det är få lopp då man har den möjligheten. Många av löparna är utkläda. Det genomgående temat är sprakande regnbågsfärger och glamour. Det är fest. Stämningen inför loppet är lugn och förväntansfull. Många står i grupper och pratar. Det känns som vi är på en spelning och väntar på att artisten ska kliva ut på scenen. Givetvis finns här en scen. På scenen står Robert Fux, han intervjuar deltagare och spelar musik samt håller i uppvärmningen. Fux får oss löpare att vicka på höfterna och låtsas ramla på en Sambuca, något som kan hända på ett dansgolv, i alla fall enligt Fux. Hur vanligt det är under ett millopp är höjt i dunkel. Men varför inte – i löpning kan det mesta ske? (En gång under Stockholm marathon halkade jag nästan på en pappersmugg och under Vätternrundan fick jag väja för en vattenflaska.) Uppvärmning kan vara annat än hälkickar och stegringslopp i alla fall de gånger loppet går i regnbågens alla färger.

Klockan sex går starten. Jag står någonstans i mitten. Loppet går västerut mot och över Djurgårdsbron. Funktionärer är på plats och ser till att vi löpare inte krockar med turister eller de urbana elsparkcyklarna som invaderat alla större städer. Vi springer längst med Djurgårdsbrunnsviken. Mycket grönska och några backar. En tonårsgrabb springer framför mig. Han andas tungt. Jag försöker springa om honom men pojken ökar. Jag springer alldeles bakom honom någon kilometer, innan jag kan springa om. Vi är på väg tillbaka mot Sjöhistoriska och springer över Djurgårdsbrunnsbron. Den sista kilometern mot varvningen går mest uppför. Vid varvningen är det nästan ingen publik alls. Var alla? Jag ser inte ens min maskot och tillika syster. (En sexåring har försvunnit och alla vuxna letar efter barnet, de går i par, vilket är orsaken till den frånvarande publiken. Sexåringen hittades efter en kort stunds letande. Men den här historien fick jag reda på efter målgång.) Vädret är fortfarande behagligt och jag fortsätter ut på det andra varvet. Det är glesare nu med löpare. Följer de rosa snitslarna och tar mig tid att se mig omkring. Bansträckningen är utmärkt – det är mycket att titta på och njuta av. Mycket folk i rörelse denna sommarkväll. Det är rolig löpning. Andra varvet går något fortare än det första, det känns stabilt. Jag går i mål på fyrtiotre minuter och femtionio sekunder. Placeringsmässigt är det något oklart eftersom loppet gick att springa i tre klasser: dam, herr och könsneutral. Resultatlistan förtäljer inte vilken klass respektive löpare sprang i.

Vid målgången delades medaljer och rosor ut till alla löpare. En goodiebag fick vi också innehållandes en vattenflaska, energibar, dricka och kondomer. På scenen vid Sjöfartsmuseet fortsatte uppträdandet långt efter att sista löpare gått i mål. Gräsmattan fylldes av glada löpare. Det skållades i bubbel och festämningen var på topp. Ett lopp där en stor del av intäkterna går till Regnbågsfonden vars mål är en värld där alla ska ha samma grundläggande rättigheter – oavsett sexuell läggning, könsidentitet och uttryck. De springer jag för.

Publicerad av gunillaax

Löpare

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: